Nevyhadzujte jedlo!

Každý deň sa vyhodí jedlo za miliardy eur. Či už vyhadzujú jedlo reštaurácie, supermarkety alebo jednoducho domácnosti. No sú krajiny kde deti umierajú hladom a nikto s tým nič nerobí. S takýmto plytvaním jedlom je potrebné skoncovať ihneď.

klas

Najlepšie je začať sám od seba. Spravte si mesačný prehľad čo vyhadzujete, koľko toho vyhadzujete a či kvôli tomu, že to je pokazené a nedojedené alebo dokonca vôbec neotvorené a po záručnej dobe.
Určite zistíte, že ste vyhodili desiatky či stovky eur len tak do koša. Tak ak chcete ušetriť tieto peniaze a taktiež neplytvať božím darov, dodržujte tieto pravidlá.
Ak nemáte radi zohrievané jedlo na druhý deň ale len čerstvo navarené, tak ho aspoň nevarte veľa. Častokrát to je náročné no musíte odhadnúť množstvo jedla, ktoré sa vo vašej domácnosti zje na obed či večeru. Vtedy zbytočne nevyhodíte peniaze len tak do koša. Ak sa vám predsa len stane, že navaríte viac ako zjete, no nechcete to jesť viackrát, darujte to. Pokiaľ je to jedlo ešte dobré, nepokazené tak ho darujte napríklad bezdomovcom, či iným ľuďom  v núdzi. Existujú rôzne útulky, kde sa takýto ľudia zhromažďujú a ostatný dobrí ľudia im tam nosia jedlo a ostatné potreby. Taktiež sú hitom verejné chladničky, kde ľudia dávajú potraviny pre tých, ktorí ich majú nedostatok.

okurky

Ak máte vždy veľa zvyškov jedla, ktoré sa už nedajú jesť a bývate v dome, tak si zadovážte sliepky, či iné chovné zvieratá, ktoré by ste takto mohli kŕmiť. Vtedy to nebudú vyhodené peniaze a budete mať z týchto zvierat aj úžitok.
Ak často zabudnete na niektoré potraviny a objavíte ich až vtedy keď im vypršala záručná lehota, tak dodržujte hlavné pravidlo. A to také, že vystavujte potraviny vo svojej chladničke podľa záručnej lehoty. Tie potraviny, ktoré sa pokazia najskôr dajte dopredu, a tie, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť dajte dozadu. Všetko majte na viditeľnom mieste a už na nič nezabudnete.

Podobné príspevky