
Batátyv porovnaní so zemiakmi obsahujú veľké množstvo karotenoidov, ktorý im dáva sýtu oranžovú farbu. Pri použití 100 gramov batátov bude pokrytie našej dennej dávky betakaroténu viac ako 450%.
Ich tvar je takisto odlišný od zemiakov. Na rozdiel od zemiakov obsahujú viac vlákniny, aj z tohto dôvodu sú zaraďované pri viacerých diétach. Majú sladšiu chuť ako bežné zemiaky, spôsobuje to prítomnosť rozpustného polysacharidu amyláza v batátoch. Z tohto dôvodu nám stúpa hladina cukru v krvi pomalšie a jej regulácia je v porovnaní so zemiakmi pre nás väčším prínosom. Najmä pri chudnutí nám dáva pocit sýtosti na dlhšie obdobie a nepociťujeme hlad. Ich hlavné výhody sú nasledovné:
- sú veľkým zdrojom energie,
- posilňujú imunitu,
- chránia pred civilizačnými ochoreniami,
- pomáhajú pri znižovaní tlaku,
- sú prínosom pre náš zrak,
- sacharidy v nich obsiahnuté sú vhodné aj pre diabetikov
Objavené za čias Kolumbusa
Ich história je pomerne dlhá. Na európskom kontinente ich pestovali o takmer 100 rokov skôr ako bežné zemiaky. V súčasnosti sú najväčšie plantáže v stredomorskej oblasti, vyžadujú teplo a vlhko.
Aj u nás sú vhodné miesta na ich dopestovanie, najlepšie sa im darí vo vinohradníckych častiach krajiny. Ich sadenie je podobné ako pri zemiakoch, avšak pri pestovaní vyžadujú teplo a slnko minimálne 4 mesiace v roku.
Toxický solanín v zemiakoch
Príroda je múdra. Pri poškodení zemiaku vytvorí jeho obrannú látku s názvom solanín, ktorý ho chráni pred napadnutím škodcami. Varením zemiakov sa jeho časť stratí.
Batáty patria do inej čeľade a solanín neobsahujú. Aj to je ich veľká výhoda.
Racionálna výživa odporúča primerané zastúpenie všetkých plodín. Preto je vhodné občas nahradiť zemiaky batátmi a nevylúčiť z jedálnička ani jednu zložku.