Zemiakysú v stredoeurópskom pásme najbežnejšou poľnohospodárskou plodinou. Obsahujú veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, pomáhajú pri stabilizácii hladiny cukru v krvi, pôsobia preventívne proti zápche. Sú zdrojom vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6, ktorý je potrebný pre správne fungovanie nervovej činnosti. Zároveň majú aj pomerne vysoký obsah vitamínu C, ktorý sa ale varením čiastočne degraduje. Znižujú a upravujú hladinu cholesterolu a sú prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. V minulosti boli vzácnou plodinou a dokonca aj platidlom.
Batátyv porovnaní so zemiakmi obsahujú veľké množstvo karotenoidov, ktorý im dáva sýtu oranžovú farbu. Pri použití 100 gramov batátov bude pokrytie našej dennej dávky betakaroténu viac ako 450%.
Ich tvar je takisto odlišný od zemiakov. Na rozdiel od zemiakov obsahujú viac vlákniny, aj z tohto dôvodu sú zaraďované pri viacerých diétach. Majú sladšiu chuť ako bežné zemiaky, spôsobuje to prítomnosť rozpustného polysacharidu amyláza v batátoch. Z tohto dôvodu nám stúpa hladina cukru v krvi pomalšie a jej regulácia je v porovnaní so zemiakmi pre nás väčším prínosom. Najmä pri chudnutí nám dáva pocit sýtosti na dlhšie obdobie a nepociťujeme hlad. Ich hlavné výhody sú nasledovné:
- sú veľkým zdrojom energie,
- posilňujú imunitu,
- chránia pred civilizačnými ochoreniami,
- pomáhajú pri znižovaní tlaku,
- sú prínosom pre náš zrak,
- sacharidy v nich obsiahnuté sú vhodné aj pre diabetikov
Objavené za čias Kolumbusa
Ich história je pomerne dlhá. Na európskom kontinente ich pestovali o takmer 100 rokov skôr ako bežné zemiaky. V súčasnosti sú najväčšie plantáže v stredomorskej oblasti, vyžadujú teplo a vlhko.
Aj u nás sú vhodné miesta na ich dopestovanie, najlepšie sa im darí vo vinohradníckych častiach krajiny. Ich sadenie je podobné ako pri zemiakoch, avšak pri pestovaní vyžadujú teplo a slnko minimálne 4 mesiace v roku.
Toxický solanín v zemiakoch
Príroda je múdra. Pri poškodení zemiaku vytvorí jeho obrannú látku s názvom solanín, ktorý ho chráni pred napadnutím škodcami. Varením zemiakov sa jeho časť stratí.
Batáty patria do inej čeľade a solanín neobsahujú. Aj to je ich veľká výhoda.
Racionálna výživa odporúča primerané zastúpenie všetkých plodín. Preto je vhodné občas nahradiť zemiaky batátmi a nevylúčiť z jedálnička ani jednu zložku.